WILLOW PLACE TOWNHOUSE

PROJECT DESCRIPTION

This 16-foot wide townhouse is one of five identical townhouses on Willow Place in the Brooklyn Heights Historic District. A prior renovation had left the garden level dark and undistinguished and had stripped all the historic details from the interiors. The new owners wanted to restore some of this lost charm while making the garden level more open and light-filled.

The garden level interiors were demolished and re-built to create a new kitchen and family room and to improve openness and circulation. This new work culminates in the large new French doors and sidelights seen in the adjacent rear photo. This new opening provides exceptional light to the kitchen and immediate access to the greatly improved rear yard.

To provide walk-out access and to maximize the height of the new opening, the existing yard nearest to the house had to be lowered. New foundations were designed for this new threshold condition as well as the new steps and gas-fired barbeque. A new garden fence and brick paving completed the exterior work and created an inviting urban oasis for this family.