MONROE PLACE TOWNHOUSE

NEW FAMILY ROOM

The objective for the fourth floor was to combine several awkward, cramped rooms into a spacious, skylit family room with a full bathroom and bar.

We wanted to incorporate large new windows to take advantage of the rooftop views of the lower Manhattan skyline. Mouse over the adjacent photograph to reveal the extent of rear wall removal needed to create these new larger openings.

Height was also added to the rear yard extension to provide a walk-out deck at this level. Additional framing was added at the roof to accommodate the removal of interior load-bearing partitions and the addition of skylights. The floor structure was also reinforced to offset any deflection caused by the exercise equipment.

The resulting family room has a bright, airy quality that is rare in urban townhouses.